RSS-läsaren Inoreader.">

🛠️ Just nu pågår en större helrenovering här. Om du hittar något som inte fungerar som det ska får du gärna höra av dig! En av de saker som inte är på plats är kommentarsfältet.

Skip to main content
profile pic
Anders Thoresson

Så får du in Di Digital (och andra sajter som saknar RSS-flöde) i RSS-läsaren

| | | | | Lästid: 3 minuter (2512 tecken)

I Inoreader är det inte bara möjligt att prenumerera på RSS-flöden. Här går också att lägga in både Twitter-konton och Facebook-sidor. Och plötsligt hade jag allt Kit och Di Digtal twittrar på samma ställe som alla andra flöden som jag vill hålla koll på.

RSS-läsaren Inoreader.

Twitter och Facebook i all ära, jag tycker fortfarande att RSS är den bästa tekniken för att hålla koll på mina favoritsajter.

Tyvärr är det inte alltid som favoritsajterna håller med.

Di Digital, som lanserades i våras, klev snabbt högt upp på listan med sajter jag vill ha ett öga på.

Redaktionen har är aktiva på Twitter och Facebook där de länkar till artiklar som publiceras. Problemet med Twitter och Facebook är att saker och ting riskerar att försvinna i bruset. På Twitter eftersom fokus är så stort på realtid, med ett ständigt pågående flöde i kronologisk ordning. Även om Di Digital postar länkar till texter jag vill läsa är risken stor att jag missar dem, för att jag helt enkelt har uppmärksamheten riktad åt ett annat håll. På Facebook eftersom Mark Zuckerbergs algoritmer inte alltid väljer ut det som Di Digital publicerar på sina sidor.

I jämförelse blir RSS-läsaren som en pålitlig hårddiskvideo (om nu någon kommer ihåg den tekniken?) som spelar in allt som mina favoritsajter publicerar. Det finns sedan tillgängligt för mig att bläddra igenom när jag har tid.

Men trots att Di Digital inte har ett RSS-flöde finns det en lösning: RSS-läsaren Inoreader som jag upptäckte i somras.

I Inoreader är det nämligen inte bara möjligt att prenumerera på RSS-flöden. Här går också att lägga in både Twitter-konton och Facebook-sidor.

Och plötsligt hade jag allt Di Digtal twittrar på samma ställe som alla andra flöden som jag vill hålla koll på.

Men efter ett tag insåg jag att allt som de twittrar inte var precis det jag ville ha. Det innebär att jag till exempel får in retweets och mentions som Di Digitals redakton gör på Twitter.

Det visade sig då att Inoreader har en lösning även på det. En filterfunktion som gör det möjligt att välja vad som ska visas i respektive prenumeration.

Nu använder jag den möjligheten till att filtrera bort alla tweets som börjar med RT eller @ från Di Digital – och kvar är i huvudsak rubriker och länkar till de artiklar som publiceras på sajterna. Exakt hur det går till ser du i bilden här ovanför.

Den här lösningen går givetvis att använda för alla webbplatser som saknar RSS-flöde med twittrar ut länkar till nya artiklar. Ett konto på Inoreader är gratis, men då går bara ett Twitter-flöde att koppla till tjänsten. Med de två dyraste alternativen (30 respektive 50 dollar per år) går det att lägga till 20 respektive 60 Twitter-flöden och lika många Facebook-sidor.

Vill du ha fler tips om omvärldsbevakning rekommenderar jag min internetguide Häng med i informationsflödet - gratisverktygen som ger dig koll. Du kan också prenumerera på mitt nyhetsbrev om omvärldsbevakning. Och givetvis finns här också ett RSS-flöde.

Uppdatering: Den är texten hade ursprungligen även nylanserade Kit som ett exempel . Det visade sig dock att den sajten fått ett RSS-flöde sedan jag kollade sist. Använder du en RSS-läsare tycker jag att du ska stoppa in det där. Om du inte använder RSS tycker jag att du ska börja göra det – men så länge följa Kit på Twitter och Facebook också.